Tandreglering som beror på bettfel görs oftast när man är barn eller i tonåren. Men även vuxna kan få tandreglering på grund av något fel i bettet. Det är heller inte ovanligt med tandreglering av rent estetiska skäl.
Hur går en tandreglering till?
Innan någon behandling görs får man träffa en tandregleringsspecialist. Vi samarbetar med en skicklig specialist som regelbundet kommer till kliniken för att konsultera patienter som önskar tandreglering. Hans bedömning ligger sedan till grund för om behandling ska göras och i så fall vilken.
Det är inte ovanligt att tänder kommer fram lite snett och felställda men många gånger rättar problemet till sig själv när ansiktsskelettet växer. Är det trångt i munnen räcker det ibland med att ta bort en eller ett par tänder.
Olika typer av tandställning
Det finns olika typer av tandställningar. Vilken som ska användas beror på vilken typ av tandreglering som ska göras. Det finns tandställningar som sitter fast och tandställningar som är avtagbara.
- Avtagbar tandställning
En avtagbar tandställning används oftast vid behandling av ett mindre bettfel eller när barn fortfarande har mjölktänder kvar. I vissa fall ska man använda tandställningen hela dygnet utom när man äter och borstar tänderna och i andra fall bara på natten. - Fast tandställning
Om tänder ska flyttas är en tandställning som sitter fast vanligast. Den brukar i vardagsspråk kallas för ”räls”. Ibland har man fast tandställning endast i en käke och ibland behövs den i både över- och underkäke.
Om man har en liten käke, och det därmed är trångt för tänderna, kan det ibland vara nödvändigt att ta bort en eller flera tänder innan behandlingen startar.
Information före behandling
Om du ska genomgå en tandregleringsbehandling får du noggrann information om vad behandlingen innebär och hur du ska sköta tandställningen och dina tänder.
Hur lång tid tar det?
Behandlingstiden kan variera. En behandling med fast tandställning brukar vanligtvis ta mellan ett och två år.